Herhangi bir bireyin veya tüzel kişinin web sitesinin bulunması demek, internette yapmak istediği şeylerin hemen gerçekleşeceği anlamına gelmez. Dünyanın hiç bir yerinde, bir alan adı ücretinin bir kaç kat fazlası ödeyerek (yaklaşık 40$-50$’a) kaliteli bir tasarımı olan, içerik konusunda eksiksiz ve hosting hizmeti ile birlikte web sitesi hizmeti satın alınamaz -ülkemiz dahil-.
İnternette kendini, işini göstermek isteyen, kurumsal kimliğini tanıtıcı ve pekiştirici veya var olan iş sürecini daha da geliştirmek amaçlı web sitesi kurma talebi ile bir çok kişi, tasarım hizmeti veren firmaların kapısını çalmaktadır. Firmalar, kapısına gelen misafirlere “creative” hiç bir amaç gütmeden kendileri ile benzeri hizmetleri veren yüzlerce rakibi egale etmek için sadece fiyat konusunda yarıştıklarından, misafirler -potansiyel müşteriler- malesef çok doğru olmayan yönlendirmelere maruz kalmaktadır. Kişiler ilk etapta, ucuza doğru bir hizmet aldığını sanmakta, sonrasında ise (en fazla bir yıl sonra) aldıkları hizmetin doğru hizmet olmadığını anlamaktadırlar. Bu tarz girişimlerin artması ile yıllardan bu yana tasarım olarak kalitesi düşük, içerik bakımından zayıf sitelerin sayısı artmakta; ekranlarda ülke çapında görüntü ve içerik kirliliği yaşanmaktadır.
Rekabeti sadece fiyat olarak algılayan yapıların zihniyetlerini değiştirmenin yerine, hizmetten yararlanacak kitleyi bilinçlendirmek daha doğru bir sonuca ulaştıracaktır.
Bunların yanısıra bir de YTTK gerçeği var. 2 yıldan bu yana bakkalından holding sahibine herkes sanıyor ki web sitesi yaptırma zorunluluğum var. Evet var, ancak sınırlı zorunluluk koşulunu göz ardı etmemek lazım. Bağımsız denetime tabi olan sermaye şirketlerinden Maliye Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu ölçeklere sahip olan firmalar web sitesi yaptırmak veya var olan web sitesini YTTK’nın istediği hale uyumlamak zorundadır. Bilgiyi doğru kaynaklardan edinmenin veya iletilen bilginin doğruluğunu sorgulayarak iş yapmanın herkeste bir alışkanlık haline gelmesi gerekiyor.
Bilgi için bağlantı:
Bu konuyla ilgili detaylı açıklamaların yer aldığı linki tıklayabilirsiniz (Açıklayıcı yazısından solayı Sayın Dr. Murat Koç’a teşekkür ederiz.)
http://tarsustb.tobb.org.tr/Borsam%C4%B1z/Haberler/tabid/1984/articleType/ArticleView/articleId/810/SIRKETLERE-WEB-ZORUNLULUGU.aspx
Tüketici tarafında bilinen diğer yanlışlardan diğeri de; ödediği paranın tek sefer ödenen bir ücret olduğu konusudur. Hizmetin satışını gerçekleştiren firmalar, müşterinin “yıllık ödemek zorunda olduğu ücretleri” satış esnasında belirtmeyip, hizmet alımının yıl dönümünde müşteriye süpriz bir şekilde karşılarına çıktıklarında müşterinin olumlu davranmasını kimse beklememelidir.
Perakende satışlarda hemen hemen her sektörde karşımıza çıkan bilinçsiz, tamamen kendini düşünen, müşterisinin ihtiyaçlarına gereken önemi vermeden çözüm üretip satan kişiler ve yapılar sayesinde yalan balon hizmetlerin prim yapması çok doğaldır.
Tüketici -özellikle hizmet sektöründe- ucuza gördüğü bir çok şeye talep gösterme eğiliminden vazgeçirilmelidir. Bu eğilim öyle bir hale gelmiştir ki, almak istediği hizmete ayırabileceği hatrı sayılır bütçeler oluşturabilen yapılar dahi, sırf fiyatı çok ucuz diye o hizmeti satın almayı tercih edebilmektedir.
Bilinçli tüketimin oluşması için üretimin de, bilinci yerinde, müşteri ihtiyaçları odağında hareket edebilen aklı selim “insanlar” tarafından yapılması gerekir.
Değerli vakitlerini ayırıp okuyan herkese teşekkür ederim.
Sevgi ve saygılarımla,
Gökhan Polat